Egy cikk margójára…

2017. március 28. 11:44-kor az alábbi megkeresést kaptam Tóth Marcelltől, a SZEGEDma hírportál képviseletében:

“Tisztelt Apró Juhász János Úr!

Az alábbi kérdéseket szeretném Önnek feltenni:

1.) Tárgyalnak-e jelenleg az önkormányzattal a Vértónál található emlékhely sorsáról?

2.) Miért tartják fontosnak megmentését?

3.) Milyen konkrét lépéseket tettnek, tesznek ennek érdekében?

4.) Mit tesznek, amennyiben áthelyeznék/megszüntetnék az emlékhelyet?

Megtisztelő válaszait kérem a mai nap (kedd) folyamán küldje el!

Köszönettel: Tóth Marcell, SZEGEDma hírportál”

 

Erre válaszként az alábbi levelet fogalmaztam meg a hírportál számára:

Tisztelt Tóth Marcell!

Kérdéseire az alábbi választ adom:

1) Igen! Megjegyezném, hogy a készülő tervek NEM A JELENLEGI ÁLLAPOTOT (VÉRTÓ MAGYAR TÖRTÉNELMI NEMZETI EMLÉKHELY  létesítményeit tartalmazzák!). MINTHA SEMMI SE LENNE A DOMBON, ÜRES DOMBOT ábrázolnak és arra “tervezik a MŰANYAG -NYÁRI (!)SÍpályát! Ezt mutatták be a LAKOSSÁGI  és az INTÉZMÉNY egyeztető fórumon a beruházók és a tervezők, FÉLREVEZETVE MINDKÉT FÓRUMOT!

2) AZ EMLÉKHELYET A VILÁG MAGYARSÁGA összefogva a SZÉKELY TESTVÉREINKKEL 1 azaz egy Ft állami támogatás NÉLKÜL VALÓSÍTOTTUK MEG – MAKOVECZ IMRE BARÁTOM és MESTEREM SZAKMAI ÚTMUTATÁSA ALAPJÁN! A SZOBOR TERVEK TÖBBSÉGÉT A TÖMÖRKÉNY GIMNÁZIUM MŰVÉSZTANÁRAI ÁLMODTÁK A HELYÜKRE! Az elkészült Emlékhely TÖBB SZÁZMILLIÓS ANYAGI és felbecsülhetetlen SZELLEMI ÉRTÉKKEL BÍR. AZ EMLÉKHELY VÉDELMÉT a  FŐVÁROSI MŰEMLÉKHIVATAL – HIVATALOS és a városnak ÁTADOTT VÉLEMÉNYE ALAPJÁN – HELYI VÉDELEM alá kellett volna helyezni! EZ volt az FVSZME és a VÁROS között megkötött 0 Ft-os átadás előfeltétele amit JEGYZŐKÖNYVBEN RÖGZÍTETTÜNK! Ez a mai napig NEM TÖRTÉNT MEG! Ma már tudjuk, MIÉRT NEM! Az a kérdés, hogy miért tartjuk fontosnak a megmentését, úgy érzem az előbb elhangzottak VÁLASZT ADNAK még a NEM MAGYAR ÉRZELMŰ ember számára is! Egyébként közel 10 olyan elem található az emlékhelyen, ami a VILÁGON CSAK  ITT (!) látható. Ehhez némi történelem tudás szükséges, ami SZÖGEDHÖZ és TÉRSÉGÉHEZ kapcsolódik!

3) HARCOLUNK, MINT MINDÉG, ha KELL HAZA és NEMZETÁRULÓKKAL, valamint a TÖRVÉNYEKET NEM TISZTELŐKKEL SZEMBEN és azokkal szemben, akik ezen aljas tervet kieszelték, hogy egy 650 millió Ft-os önkormányzati beruházás hogyan vedlik át egy magán KFT üzleti haszonszerzésévé! A tervezett hatalmas KÖZTERÜLET  körbekerítése és a FEHÉR MŰANYAG  NYÁRI SÍPÁLYA leendő üzemeltetője 3-12000 Ft/óra (!) bérleti költségből igen komoly haszon származik! (EGY ÓRA HOSSZAT BESZÉLTEM AZ ÚRRAL, VÉGÜL MEGÍGÉRTE, HOGY KISZÁLL EBBŐL A MOCSKOS ÜGYBŐL – VÉGÜL BESZART! Na nem a panelben élő, ottfelejtett, NYOMORBAN ÉLŐ, gyáraitól, üzemeitől megfosztott MUNKÁSTÖMEGEKTŐL, akiknek a gyermekei már régen NYUGATON RABSZOLGÁK és HAZA SE AKARNAK MÁR JÖNNI! A nagymama már nem tud az unokájával MAGYARUL BESZÉLNI – mondták el nagyon sokan sírva!

4) JELENLEG IS VILÁGBOTRÁNNYÁ LETT A MEGBÍZÓK ÉS TERVEZŐK “jóvoltából” SZEGED VÁROSÁT LEJÁRATVA A “TERV”! Az áthelyezés költsége közel meghaladná a BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGKERETET! ENNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁRA (AKÁR ELŐZŐLEG IS!) SZAKEMBERNEK KELL LENNI, aki legalább 40 évet eltöltött az ÉPÍTŐIPARBAN és ismeri a ELVÉGZENDŐ FELADATHOZ TARTOZÓ MŰSZAKI ELŐÍRÁSOKAT, nem utolsó sorban az ÁRAKAT! KÉRDÉS: MI ALAPJÁN ÁLLAPÍTOTTÁK MEG a 650 millió Ft-os BERUHÁZÁSI összeget, mikor EGYETLEN “TERV” NINCS (lásd Dr Igaz Ágnes nyilatkozata), egyetlen ÉRINTETT TÁRSSZERVVEL, HATÓSÁGGAL TERVEZŐ NEM EGYEZTETETT – pld. 1) VÍZMŰ: a jelenlegi “tervezet szerint a csapadékvíz késleltető tározó közel 1/3 át NEM LEHET KARBANTARTANI! 2) AZ ÖSSZES ÉLŐVILÁGOT A “tervezett” víziösvény” (?!) ELÜLDÖZI! 3) A jelenleg is VAS VÉDŐKORLÁTTAL körbevett úgynevezett “EURÓPA LIGETBE”” tervezett -“tanösvények” (?!) a halk-járású villamos forduló miatt EGYENESEN ÉLETVESZÉLYESEK! AZÉRT KERÍTETTÉK A LIGETET VASKORLÁTTAL KÖRBE! Az egyéb dilettantizmusokról nem beszélek, mert nincs miért! NAPONTA KAPJUK SZEGEDRŐL A VÉRTÓ NÉPÉTŐL ÉS AZ EGÉSZ VILÁGBÓL A TILTAKOZÁSOKAT e dilettáns állami Ft -, hogy lesz magánüzleti érdek, STB. A DÉLMAGYARORSZÁG napilap online közvélemény-kutatása alapján a SZEGEDI NÉP DÖNTÖTT: 90-10 % az EMLÉKHELY MEGMARADÁSÁT AKARJA és a “nyári fehér műanyag sípálya” (?!) agyament gondolatát elveti! EBBEN ERŐSÍTENEK MEG A NAPI 50 telefon és e-mail hívások!

Kedves Marcel! Miután fedhetetlenül őszinte  volt én is az leszek! Dr Kozma József a helyi képviselője a MOZGATÓ rugója, akinek ilyen agyament,CINIKUS ötlettel csak egy célja lehet: Dr BOTKA LÁSZLÓ MEGBUKTATÁSA MSZP-n belülről! Így már érthetővé vált, hogy:

  • az első székely kaput FELGYÚJTATTÁK,
  • KÖLCSEI FERENC HIMNUSZÁNAK MAGYAR OLTÁRÁT TÖBB alkalommal BEKENETTÉK EMBERI SZARRAL (!)
  • Koppány karját VALAKIK 6-szor LEFŰRÉSZELTETTÉK! A szobrot háromszor földöntötték!
  • A SZÉKELY – MAGYAR NEMZETI zászlókat több alkalommal FÖL KÍVÁNTÁK GYÚJTANI!

Legalább 10 RENDŐRSÉGI FÖLJELENTÉST TETTÜNK, a “TETTES ISMERETLEN”! CSAK MOST KAPTUK  MEG A VÁLASZT, hogy KINEK VAN ÚTJÁBAN A MAGYAR TÖRTÉNELMI NEMZETI EMLÉKHELY és a MAGYAR ZÁSZLÓ! A közmondások igazak: “egyszer kibújik a SZÖG a zsákból”! HÁT MOST MEGTÖRTÉNT! Javaslom, hogy nézzék meg HONlapunkat: WWW.FVSZME.HU – olvasd, HALLGASD, terjeszd. HONlapunkat a VILÁG kb. 160 (!) országából látogatják REND-SZER-esen (lásd kezdőlap látogatási Világtérkép).

Kedves Marcel! Ha mégis úgy dönt, hogy rendszeresen beleteszik a”SZEGED MA-ba, megköszönném ha a HON lapunk elérhetőségét is mellé tennék a “KEZDŐLAPPAL”. Köszönöm. Nem kell senkitől se tartani, percek alatt fognak a dolgok változni! Lesz téma!

Utóirat: a minap két CSEPELI MUNKÁSVEZÉR hívott föl, hogy csak szóljunk 2000 (!) CSEPELI MUNKÁS A VÉRTÓNÁL LESZ. Ugyanilyen ajánlat jött nagyon sok civil szervezettől, párttól és még a BETYÁRSEREG is bejelentkezett! Én békével szeretném lezárni végre ezt a MÉLTATLAN “KREÁLT” NEMZETELLENES ÜGYET de ha kell, “hát HAJRÁ RÓZSIKA NÉNI!”…

ISTEN LEGYEN ÖNNEL és KÖSZÖNÖM A FIGYELMES ÉRDEKLŐDÉSÉT!
APRÓ JUHÁSZ JÁNOS
FVSZME alapító elnök
(VÁROM DÖNTÉSÉT és SZÍVES TÁJÉKOZTATÁSÁT!)
apó.őrző

 

Végül az internetes újság weboldalán az alábbi cikk jelent meg:

“Megmentené a vértói emlékhelyet a polgári oldal
/Tóth Marcell/

Még mindig függőben maradt a vértói emlékhely sorsa. Az FVSZME mindenképpen jelenlegi helyén tartaná meg a szobrokat. Nógrádi Tibor elutasítja, hogy megossza a városvezetés a lakosságot, olyan kompromisszumot javasol, amely az összes érdekelt szempontjait figyelembe veszi.

600 millió forint uniós forrást szán a szegedi önkormányzat a Vértóra és környékére a zöld város projekt keretében. Több cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a felmerült elképzeléseket vitatták mind a környéken élők, mind az egyes érintett szervezetek, mint a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület (FVSZME), amely székelykapukat, kopjafákat, szobrokat állított a tó melletti dombra. A cikkeink alatti kommentekből kiderült, a kritizálók egy része az emlékhelyet sajnálta, míg a mások inkább azt vitatták, hogy szükséges-e műanyag lesiklópálya a tízemeletesek közelében.

„Félrevezették az embereket” – állította Apró Juhász János, az FVSZME elnöke lapunknak. Megjegyezte, továbbra sem közeledett az álláspontjuk a városházáéhoz, az emlékhelyet csak a jelenlegi helyszínen tudják elképzelni a jövőben is. Kiemelte, székely-magyar összefogással valósult meg a park, amelynek szobrai több százmillió forintos anyagi értékkel bírnak, eszmei értékük pedig felbecsülhetetlen, ezért is javasolta a Műemlékvédelmi Hivatal, hogy helyi védelem alá helyezzék, ez azonban nem történt meg. Eddig is többször érte vandál támadás a műalkotásokat, ezek sorába illeszkedik meglátása szerint a mostani elképzelés is.

Felháborítónak tartja, hogy szó sem esett a park létéről, úgy próbálták beállítani a lakosság előtt, mintha üres területen alakítanák ki a lesiklópályát. A beruházás más elemeivel is elégedetlen: szerinte elüldözi az élővilágot a tervezett vízi sétány, a tanösvény pedig túl közel futna a villamos pályájához, amely a gyerekek számára veszélyes lehet. Emlékeztetett rá, hogy a Délmagyarország online voksolásán a többség a mostani állapotok megtartása mellett voksolt. Hozzátette, a park megmentése ügyében, nemcsak Szegedről, hanem az ország más településeiről is kap támogató telefonhívásokat, e-maileket. Azt tapasztalta, politikai véleménytől függetlenül sokan védenék meg a parkot.

„Sajnos jellemző Botka Lászlóra, hogy két fontos érdeket szembeállít egymással, így próbálva megosztani az embereket” – fogalmazott a SZEGEDma hírportálnak Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakció vezetője. A módszer markáns példájának tartja a Vértó környékének fejlesztésével kapcsolatban kialakult helyzetet. Egyetért azzal, ha egy új divatsportágat meghonosítanak Szegeden, s az önkormányzat létesít egy műanyagpályát ennek elősegítése érdekében olyan helyen, ahol a gyermekek könnyen elérhetik. „Azt azonban maximálisan visszautasítom, hogy ezzel emlékhelyeket semmisítsünk meg, s nemzeti érzelmű embereket állítsunk szembe lakótelepen élőkkel. Egy értelmes városvezetés megoldásokat keresett és talált volna, de a szegedi önkormányzat inkább a politikai demagógiát kívánta felhasználni, ész helyett erőből akart valamit megvalósítani” – mondta a városatya. Azt ígérte, a Fidesz-L.É.T. felveszi az érintettekkel a kapcsolatot, s személyesen jár közben azért, hogy egy „színes és sokrétű város érdekeit összehangolja”.”

Az internetes újság cikke (Megmentené a vértói emlékhelyet a polgári oldal – Tóth Marcell) erre a linkre kattintva közvetlenül is elérhető.